dinsdag 20 oktober 2009

Pater Damiaan

Paniek alom. De volledige congregatie stond op zijn kop. Het nieuws had heel wat teweeggebracht. Het begon al toen de brief persoonlijk afgeleverd werd. Een brief met het kenteken en de officiële stempel van het Vaticaan steek je niet zomaar in de brievenbus, tussen de rekeningen voor het water en de kortingsbonnen van de plaatselijke superette.
Pater Monolphus nam de brief met lichtjes trillende handen in ontvangst. In zijn bureau maakte hij de omslag open. Waar was zijn leesbril nu toch? Terwijl hij zich bukte om in de schuif te kijken, schoof de bril van zijn hoofd naar zijn neus. Pater Monolphus ging zitten en las de brief snel en opgejaagd door. Hij verbleekte.
Langzaam liet hij de brief zakken en liet hij de inhoud ervan tot hem doordringen. Wat een hoogstmerkwaardige vraag! Hoe moest hij dit aanpakken? Er was al zoveel werk aan de voorbereidingen. Aan wie kon hij dit vragen? Lieve God, sta me bij, dacht hij.

Een uur later was er overleg met alle paters. Ze keken gespannen naar de brief die pater Monulphus vasthad. “Broeders”, zei hij, “onze Paus vereert ons met een persoonlijk bezoek. Hij komt naar hier, maar hij heeft een bijzondere wens. Een zeer bijzondere wens. Ik heb het nodige gedaan. Via een familielid, dat een schoonheidssalon heeft, heb ik ervoor kunnen zorgen dat de wens van Zijne Heiligheid kan voldaan worden.”
Er ontstond geroezemoes. De paters fronsten de wenkbrauwen. Wens? Schoonheidssalon? Waar gaat dit over? Pater Norbertus was de enige die om verduidelijking durfde vragen.

“Wel, onze Paus is, net zoals wij, niet meer van de jongste. Hij heeft in zijn brief nogal expliciet om een massage-
bed gevraagd.”
Nog meer geroezemoes...
“Ik sta mijn kamer af, het bed zal daar geïnstalleerd worden. Tot die tijd zal ik in het kamertje aan het einde van de gang verblijven.”

De paters mochten beschikken. Pater Monulphus bleef alleen achter, een beetje verward. Wat was het stil nu. Langzaam en geconcentreerd las hij elke zin nog eens. Vooral die ene zin met het speciale verzoek. Weer verbleekte hij. Hardop las hij: “Zijne Heiligheid verzoekt expliciet om een massa-
gebed...”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reactie krijgen op een schrijfsel is het teken dat je gelezen wordt! Dank je wel hiervoor!